måndag, april 26

Om att äta allt.

När jag jobbade med Pinsamma Mamman så berättade hon att en burk oliver på middagsbordet var en naturlig del av vardagen när hennes barn var små. När vi fick Arvid så bestämde vi oss för att aldrig ta för givet att han inte kommer gilla viss sorts mat. Det är väldigt lätt att tänka/säga: Nej, det här äter inte du, du är för liten men vi har låtit bli och låtit honom få smaka på allt vi har ätit.

Tro på fasen, han älskar parmesan- och fetaost och senaste favoriten är gubbröra och matjessill. Hos mormor och morfar äter han allt från kålpudding till leverbiff och jag kan i skrivande stund inte komma på en enda grej som han inte gillar. Kanske har han inga smaklökar? ;)

Är detta något som växer bort/ändras under utvecklingen? Jag tänker att smaklökarna kanske utvecklas och kidsen lär sig vad de gillar och inte gillar, vad de vill ha mer av och vad de vill spotta ut. Nu är det ju bara tugg och svälj och olika grader av: NamNam/Meeeeeer!

4 kommentarer:

litentanta sa...

Haha, visst ändras viss smak, men ändå... Dotra åt allt från gravlax till mögelost från väldigt liten storlek och numer är det väl egentligen bara ungsbakad falukorv, bruna bönor och fisbullar som inte äts :-)

Tror snarare att de utvecklar sina smaklökar vilket jag tycker är bara bäst, blir så irriterad på småungar som inte ska ha än det ena o än det andra!

Pottan sa...

Jag vet faktiskt inte vad som händer annat än att man kanske i vardagen är så stressad att makaroner och köttbullar, korv och mos osv. serverad alldeles för ofta. När mina barn var små ville de hellre ha Sparrissoppa än Pizza när vi skulle festa till det och fredagsäta FRAMFÖR TV'n. Nu tror dom att jag ljuger när jag berättar det!
Kan bara råda...glöm inte bort att till varje måltid peta in någonting konstigt =)

C.A sa...

Ojoj....det förändras exakt som det gör för oss tror jag. Att barn är öppna för nya saker samt mat är en positiv fantastisk sak. Ge den lilla gullungen allt han kan tänkas vilja ha. Mina äldsta älskade brysselkålsgratäng för att efter en period HATA det till att äta enbart sådant som man kunde matcha med ketchup för att.....gilla sushi osv. De yngre har samma beteende. En vecka gillar det en sak för att nästa prova en annan och rata det som var gott förra veckan......Så att barn tycker om annat än köttbullar och korv med äckliga makaroner existerar men kan lätt vara föränderligt. Det är bara att omfamna en matglad kille och låta honom prova sig fram i matdjungeln. :D Just nu är det pad thai som är favoriten i huset och en massa jordnötssås.

Ea sa...

Ischlo, jag hoppas att det håller i sig hela livet. Det är ju riktigt roligt när allt man bjuder på är gött ;).